Odlingskurser - grundkurser


 Sidan är under uppdatering.


Ekologisk odling 2020

En bred kurs som fokuserar på ekologisk grönsaksodling men även berör blommor, växthus mm. Vi pratar om hur man bäst hanterar skadedjur och ogräs, driver upp friska växter, tar tillvara sin skörd och mycket mer. Vid varje kurstillfälle får du så eller plantera växter som du sedan får ta med dig hem. Kursen passar både för nybörjaren och de som har odlingserfarenheter.

Kursplan:

(mars/april) Varför ekologiskt? Fröer och sorter. Kulturarvsväxter. Förkultivering. Plantuppdragning. Växthus.

Växter: Tomat, bondbönor, lök, sallat  m m

(april) Utplantering. Skötsel. Ogrässtrategier. Gröngödsling.

Växter: Kål, ärtor, mangold, blommor m ml

(maj) Skadedjur och nyttodjur. Skörda och ta tillvara. Litteraturtips. Ev fältvandring.

Växter: Basilika, bönor, squash, salladslök, örter m m


Tid: 6 timmar, 2 tim x 3, kl 17.30-19.30

Datum:  måndagar  1/4  29/4  20/5    Fullbokad!  

            

Avgift: 990 kr, då ingår allt, teoretisk och praktisk kursledning, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap som behövs. Vid varje tillfälle får ni plantor med er hem.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.


Odla i växthus eller uterum 2019

En kurs för dig som har eller funderar på att skaffa ett växthus eller uterum där du vill odla. Vi tar upp de mest odlingsvärda grönsakerna samt några lite mer ovanliga. Du lär dig att utnyttja växthuset under så stor del av året som möjligt. Vi kommer att så många växter som du sedan kan plantera ut i ditt växthus/uterum alternativt på balkong/friland.


Kursplan:

(mars) Olika typer av växthus. Materialval och utrustning. Fröer och sortval. Vintersådd

Växter: Tomat, paprika, chili, perenner

(april) Jordförbättring. Utplantering. Växthuset under olika årstider. Plantuppdragning.

Växter: Gurka, melon, rädisor, dill, sommarblommor

(maj) Skadedjur och nyttodjur. Gödsling och vattning. Hur man skördar och tar tillvara.

Växter: Basilika, majs, squash, pumpa


Tid:6 timmar, 2 tim x 3,  kl 17-19

Datum: onsdagar 13/3  10/4  8/5     3 platser kvar!

Avgift: 990 kr, då ingår allt, teoretisk och praktisk kursledning, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap som behövs. Vid varje tillfälle får ni plantor med er hem.


Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se

 Med reservation för ändringar.

 

Fortsättningskurs 2019

 För er som redan har gått grundkurs i ekologisk odling eller växthusodling alternativt har lite grundläggande kunskaper i odling. Här kommer vi att dyka djupare ner bland alla grönsaks- och blomsterfröer och koncentrera oss på att hitta de mest välsmakande och odlingsvärda sorterna. Vi kommer att repetera det vi har lärt oss tidigare och prova spännande nyheter. Kursen har olika inriktningar olika år så man kan gå den flera gånger.


Kursplan

(mars) Frönyheter och sortval. Växthus och förkultivering. Utvärdera tidigare år. Vintersådd.

Växter: Tomat, chili, kronärtskocka, aubergin mm

(april) När är rätt tid att så. Plantuppdragning och dess svårigheter. Skapa mikroklimat.

Växter: Gurka, sommarblommor, perenner, frönyheter, luktärter mm

(maj) Krukodling, Skörda och ta tillvara. Örter och dess historia. Problem i odlingen.

Växter: Örtkryddor, blommor, sallat, pumpor mm


Tid:6 timmar, 2 tim x 3, kl 17-19

Datum: Torsdagar  21/3  25/4  16/5      2 platser kvar.

Avgift: 990 kr, då ingår allt, teoretisk och praktisk kursledning, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap som behövs.Vid varje tillfälle får ni plantor med er hem.


Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se

 Med reservation för ändringar. 


Om man av någon anledning inte kan komma ett visst datum (t ex bortrest) brukar vi kunna lösa det genom att man tar en liknande lektion i en annan kurs, alternativt är med året efter. Hör av er om datum eller tider inte stämmer så går det mesta att ordna.

Övriga kurser 2019  

Vintervackert  2019

En mycket uppskattad kurs där ni tillsammans med vår florist, Kerstin Olofsson, skapar  en jul- eller vinterkrans. Vi hinner också med att göra ett  annat arrangemang eller ytterligare en krans. Vi tänder levande ljus, spelar julmusik, dricker glögg och har det mysigt medan vi skapar kreativa vinterarrangemang till ert hem.


Datum och tid: lördag 23/11 kl 10.30-13.00      Fullbokad!               

Avgift: 590 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning, grönmassa, stommar och oasis, bindtråd och dekorationer till en krans och ett arrangemang/krans samt glöggfika. 

Anmälan och frågor:   Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se 

Med reservation för ändringar.


Julkrans 2019

En något kortare version av Vintervackert med härlig adventsstämning där ni skapar en krans med jul eller vintertema. Vi står i växthuset om vädret tillåter.


Datum och tid: 24/11 kl 11-12.30       Endast 2 platser kvar!

Avgift: 350 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning, grönmassa, stommar, bindtråd och dekorationer till en krans, samt glöggfika. Om man själv vill stå för "det gröna" på kransen är priset 250 kr

Anmälan och frågor:  Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se 

Med reservation för ändringar.Blomsterglädje 2019

Välkomna till en inspirerande eftermiddag/kväll där vi frossar i blommor. Tillsammans med Kerstin Olofsson (florist) så skapar vi vackra buketter och arrangemang med ekologiska snittblommor och annat naturmaterial från våra odlingar. Du får lära dig hur man bäst skördar, binder, och tar hand om blommor samt hur man kan tänka kring färg och form. Självklart får du ta med dig buketterna hem sedan.


Datum och tid:  torsdag 22/8  kl 17.30 - 19.30   

                          torsdag  12/9  kl 17.30 - 19.30  med hösttema      

Avgift: 490 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning och ekologiskt odlade snittblommor till minst 2 buketter/arrangemang samt frukt och dricka.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.


Växthuskurs 2019 


En kortare växthuskurs för er som har svårt att kunna följa  grundkursen på flera tillfällen.  Här tar vi upp de viktigaste frågorna vad gäller skötsel av och odling i växthus. Vi fokuserar på plantuppdragning och odling av tomater men tar även upp chili, gurka och blommor. Ni kommer att få så och plantera olika växter som ni sedan får ta med er hem.


Datum och tid:  Lördag 30/3 kl 11.00-13.30   2 platser kvar.

Avgift: 490 kr inklusive teoretisk och praktisk kursledning, fika, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap som behövs. Ni kommer att få med er plantor och sådder hem.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar. Odla i kruka och pallkrage 2019

En kurs där du lär dig mer om hur man odlar i begränsade utrymmen såsom krukor och pallkragar. Vi diskuterar olika typer av behållare, jord, gödsling,vattning, sådd och plantering. Kursen fokuserar på grönsaker men berör även bär och blommor. Ni får så och/eller plantera några lämpliga växter att ta hem. 


Exempel på växter: Grönkål, sockerärtor, sallat, sommarblommor, smultron, mangold, palmkål

Datum och tid: Torsdag 9/5 kl 18.00-20.00     fullbokad!

Avgift: 400 kr inklusive teoretisk och praktisk kursledning, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap som behövs.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.


Odla buketter 2019  NYHET 2018   

En kurs där du får lära dig att odla snittblommor och binda vackra buketter. Vid första tillfället talar vi om och sår de bästa och mest användbara snittblommorna, ni får sedan ta hem sådderna och plantera blommorna i era egna trädgårdar. Under sommaren träffas vi sedan igen och ni lär er binda vackra buketter av mina ekologiska snittblommor och sedan kan ni plocka in och njuta av färska blombuketter från era egna odlingar under hela säsongen.


Datum och tid: Torsdagar 23/5 och 29/8  kl 18.00-20.00.  Inställd!

Avgift: 750 kr inklusive teoretisk och praktisk kursledning, kvalitetsjord (Ekoproffs jord), fröer, plantor, krukor, sticketiketter och de redskap  som behövs  samt ekologiska snittblommor till två buketter/arrangemang. 

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller margaretha@pepparrot.se
SOMMAR/HÖST OCH VINTERKURSER 2018

Dessa kurser uppdateras senare under 2019

Skapa din egen bukett 2018  

En kurs där ni får skapa  vackra buketter med snittblommor ur våra odlingar av ekologiska blommor. Om vädret tillåter går vi ut i odlingarna och ni får själva välja och skörda in era blommor, en härlig upplevelse. Ni kommer att få lära er mer om vilka blommor som passar bäst till snitt och hur man skördar dem för bästa hållbarhet. Självklart får du sedan ta med din bukett hem. De här kurserna går på torsdags- eller fredagseftermiddagarna så att ni kan njuta av era blommor hela helgen.


Datum och tid:  fredag 27/7  kl 14.00 - 15.30      

                          torsdag 30/8  kl 18.00 - 19.30    

Avgift: 350 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning samt ekologiskt odlade snittblommor till minst en stor bukett.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.
Våra fantastiska örter 2018   

Här får du lära dig mer om de härliga örtkryddorna. Vi går runt och tittar på hur örterna växer och hur man bäst odlar dem. Jag berättar om den i många fall spännande kulturhistorien och ni får lukta och smaka. Vi diskuterar också hur man bäst använder dem i matlagningen. Som avslutning får ni välja ut en ekologisk örtkrydda ur vårt sortiment att ta med hem. I händelse av regn håller vi oss främst i växthuset.


Datum och tid:  onsdag 8/8  kl  11-12  

Avgift: 200 kr, då ingår en örtkrydda ur vårt KRAV-odlade sortiment

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.


Ätbara blommor 2018    

Vi går runt i våra ekologiska odlingar och tittar och provsmakar olika sorters välsmakande blommor som går att använda till bakverk och matlagning. Jag berättar om hur man odlar, skördar och använder olika typer av blommor. Som avslutning får ni hem ett litet urval av olika ätliga blommor. I händelse av regn så håller vi oss främst i växthuset. 


Datum och tid: måndag  6/8 kl 11-12     

Avgift: 200 kr, då ingår ett urval av välsmakande ekologiska blommor att ta med hem.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.
HÖST- OCH VINTERKURSER 2018

Höstglöd  2018    


Under en kreativ halvdag får ni hjälp av vår florist Kerstin och mig att skapa blomsterarrangemang och kransar med inspiration av alla fantastiska höstfärger. Ni får många bra tips att ta hem och lär er mer om färg, form och floristtekniker. Naturligtvis får ni ta med er det ni skapat hem.

Datum och tid: lördag  29/9  kl 10.30-13.00    
Avgift: 590 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning av florist samt blommor och material till 2 buketter/arrangemang och en krans samt fika.

Anmälan och frågor: Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se

Med reservation för ändringar.


Vintervackert  2018

En mycket uppskattad kurs där ni tillsammans med vår florist, Kerstin Olofsson, skapar  en jul- eller vinterkrans. Vi hinner också med att göra ett  annat arrangemang eller ytterligare en krans. Vi tänder levande ljus, spelar julmusik, dricker glögg och har det mysigt medan vi skapar kreativa vinterarrangemang till ert hem.


Datum och tid: lördag 24/11 kl 10.30-13.00   3 platser kvar!                    

Avgift: 590 kr, då ingår teoretisk och praktisk kursledning, grönmassa, stommar och oasis, bindtråd och dekorationer till en krans och ett arrangemang/krans samt glöggfika. 

Anmälan och frågor:   Kontakta Margaretha på 0705-115756 eller  margaretha@pepparrot.se 

Med reservation för ändringar.

Hemsida levererad av Smelink WEB